Wanprestatie aannemer

Wanprestatie 

Wanprestatie door een aannemer, klusser of onderaannemer? Bij een wanprestatie of het vermoeden van een wanprestatie dient men de aannemer formeel een ingebrekestelling slecht uitgevoerde werken te versturen. Is er een wanprestatie of het vermoeden van een wanprestatie geldt de regel wie eist die bewijst.

Een ingebrekestelling slecht uitgevoerde werken of een wanprestatie dient altijd in kaart te worden gebracht door een onafhankelijke partij die economisch geen belang heeft bij het herstel van  bijvoorbeeld slecht uitgevoerde werken, bouwggebreken of niet nakomen van afspraken. 

Bij een ingebrekestelling slecht uitgevoerde werken worden alle gebreken in kaart gebracht middels een deskundigen rapportage middels foto`s en onderbouwing. Indien gewenst kan de deskundige het herstel door derden (kosten van herstel) in kaart brengen om de ingebrekestelling slecht uitgevoerde werken cijfer matig te onderbouwen. 

Klachtplicht wanprestatie aannemer

Het is allereerst van belang dat u uw (onder)aannemer op tijd (en schriftelijk onderbouwd) wijst op een tekortkoming/bouwfout in de uitvoering van haar werkzaamheden. Doet u dat niet, dan kunt u de (onder)aannemer daar later mogelijk niet meer op aanspreken.

Ingebrekestelling/verzuim

Als het nog mogelijk is om de bouwfout in het bouw of verbouwproces te herstellen is het verder van belang dat u uw (onder)aannemer tijdig onderbouwd in gebreke stelt, oftewel: hem of haar wijst op zijn wanprestatie en een termijn door geeft om de bouwfout(en)te herstellen. Doet de aannemer dat niet, dan raakt hij – zoals dat juridisch heet – “in verzuim”.

Het is van belang dat dit tijdig (en op de juiste manier) gebeurt. Geen goede (onafhankelijke) onderbouwing kan  tegen uw werken. Uw (onder)aannemer is namelijk pas aansprakelijk voor vergoeding van de schade als gevolg van zijn (bouw) fout of slect uitgevoerde werken als hij “in verzuim” is.

Opschorting wanprestatie aannemer

Vaak zijn partijen geneigd om de (betalings)verplichtingen niet na te komen als uw (onder)aannemer zijn verplichtingen niet nakomt of een wanprestatie neerzet. Het is dan juridisch verstandig aan om uw (onder)aannemer in gebreke te stellen voor de slecht uitgevoerde werkzaamheden of bouwfouten, én uw betalingsverplichtingen op te schorten.

Let op: Een opschorting moet wel in verhouding staan tot de tekortkoming. Ofwel u dient als eisende partij het geschil in kaart te brengen en kosten van herstel door derden onafhankelijk te laten vaststellen. Je kunt dus niet een of meerdere betalingstermijnen niet onderbouwd achterhouden voor slecht uitgevoerde werken, bouwfouten of niet nakomen van afspraken. Zo raakt u mogelijk zelf in verzuim ten aanzien van uw betalingsverplichting en bestaat de kans dat je zelf ingebreke gesteld wordt. Ofwel de aannemer stuurt een gerechtelijke incasso of deurwaarder. 

Ingebrekestelling/verzuim

Als het nog mogelijk is om de bouwfout(en) in de uitvoering te herstellen is het verder van belang dat u uw (onder)aannemer formeel en goed onderbouwd in gebreke stelt, oftewel: hem wijst op zijn wanprestatie en een termijn geeft om die bouwfout(en) te herstellen. Doet hij dat niet, dan raakt hij – zoals dat juridisch heet – “in verzuim”.

Het is belangrijk dat u dat tijdig (en op de juiste manier) doet. Uw (onder)aannemer is namelijk pas aansprakelijk voor vergoeding van de schade als gevolg van zijn fout(en) als hij “in verzuim” is.

Opschorting betaling bij wanprestatie

Het spreekt voor zich dat u niet geneigd bent om uw (betalings)verplichtingen na te komen als uw (onder)aannemer zijn verplichtingen niet nakomt. U doet er dan verstandig aan om uw (onder)aannemer in gebreke te stellen én uw betalingsverplichtingen op te schorten. Die opschorting moet wel in verhouding staan tot de tekortkoming. U kunt dus niet een hele betalingstermijn achterhouden voor slechts een zeer kleine tekortkoming. Zo raakt u mogelijk zelf in verzuim ten aanzien van uw betalingsverplichting.

Ontbinding bij wanprestatie

De meest verstrekkende maatregel is ontbinding van de  aannemingsovereenkomst. Dat mag niet zomaar en ook niet in ieder geval. U kunt een aannemingsovereenkomst of aangenomen werk of werk in regie slechts ontbinden als uw (onder)aannemer zijn bouwfout ofwel wanprestatie niet kan herstellen of weigert te herstellen (“in verzuim verkeert”) én die tekortkomingen zo ernstig zijn dat die ontbinding van de overeenkomst rechtvaardigt. Dat laatste komt in de regel neer op een afweging door de rechter. Dezze toetst uw belangen en die van uw (onder)aannemer.

Als er terecht is ontbonden, is uw (onder)aannemer schadeplichtig. Als de ontbinding achteraf onterecht en niet goed onderbouwd bleek te zijn, bent u als eisende partij schadeplichtig. Die schade kan snel oplopen. Vanwege de mogelijk ingrijpende gevolgen van (onjuiste) ontbinding raad ik u aan om de aannemingsovereenkomst niet zomaar te ontbinden zonder juridisch advies en een onafhankelijk deskundigenonderzoek in te winnen. Dat geldt ook voor opzegging van de overeenkomst.

Opzegging bij wanprestatie

Let u er op dat ontbinding iets wezenlijk anders is dan opzegging van de overeenkomst. U kunt de overeenkomst met uw (onder)aannemer altijd opzeggen, maar u bent dan wel vaak een vergoeding verschuldigd.

Als je de aannemer toegang weigert tot het werk, bouwwerk zonder dat sprake was van verzuim of een bouwfout, bouwfouten die ontbinding rechtvaardigt, kan dat door de rechter worden gezien als opzegging van de overeenkomst. Zelfs als de aannemer een verwijt kan worden gemaakt, bent u dan een vergoeding aan de aannemer verschuldigd. Dat moet uiteraard worden voorkomen. Laat daarom eerst onafhankelijk de wanprestatie in kaart brengen met hoor en wederhoor alvorens er een opzegging plaatst vindt. 

Ik wijs u er tot slot op dat aannemingsovereenkomsten, werken in regie en/of de daarbij horende algemene voorwaarden andere bepalingen met betrekking tot voornoemde regels kunnen bevatten. Als u twijfels heeft over wat te doen, kunt u altijd zich wenden aan uw rechtsbijstand verzekeraar of een bouwrecht advocaat. 

Vragen? Neem dan contact op met stichting NRBI. Of kijk binnen het register.

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden