Deskundigenonderzoek bouw
Het woord "deskundigenonderzoek" verwijst naar het onderzoek uitgevoerd door een bouw deskundige of expert bouwkunde in een bepaald vakgebied, vaak op verzoek van een rechtbank of een partij in een juridische procedure. Hieronder vindt u meer informatie over wat een deskundigenonderzoek inhoudt, wanneer het wordt gebruikt, en enkele relevante aspecten en bronnen.
Wat is een Deskundigenonderzoek?
Een deskundigenonderzoek is een objectieve en onafhankelijke analyse uitgevoerd door een bouw deskundige op een bepaald vakgebied om feiten of omstandigheden te verduidelijken die van belang zijn voor een juridische procedure. Deskundigen kunnen worden ingeschakeld door een rechtbank, een partij in een geschil, of zelfs door beide partijen gezamenlijk.
Wanneer wordt een Deskundigenonderzoek Gebruikt?
Deskundigenonderzoeken worden ingezet in verschillende soorten rechtszaken, waaronder:
- Civiele zaken: Zoals bij bouwgeschillen waar een bouwkundig deskundige kan worden ingezet, of bij letselschadezaken waar medische experts de aard en omvang van het letsel beoordelen.
- Familierechtelijke zaken: Bijvoorbeeld in de context van voogdijgeschillen waar psychologen een rol kunnen spelen in het beoordelen van de gezinssituatie (bouwkundige woon situatie) .
- Administratieve zaken: Bijvoorbeeld onderzoeken naar milieu-impact of technische veiligheid, kosten of bouw begrotingen.
Relevante Aspecten van Deskundigenonderzoek
-
Objectiviteit en Onpartijdigheid: Een bouw deskundige of andere deskundige moet onafhankelijk en onpartijdig zijn, ongeacht wie hem of haar heeft benoemd. Dit betekent dat de deskundige geen persoonlijk belang mag hebben in de uitkomst van het (bouwkundig) onderzoek.
-
Vakbekwaamheid: De bouwdeskundige deskundige moet gekwalificeerd zijn in het specifieke vakgebied waarin het onderzoek wordt uitgevoerd. Dit kan juridische vereisten inhouden, zoals certificeringen of lidmaatschap van een beroepsvereniging.
-
Rapportage: De bevindingen van een deskundigenonderzoek worden vastgelegd in een deskundigen rapport. Dit rapport moet duidelijk, gedetailleerd, en begrijpelijk zijn voor degenen die niet gespecialiseerd zijn in het vakgebied.
-
Procedurele Regels: In Nederland zijn er specifieke regels omtrent deskundigenonderzoek.
Keuzevrijheid & transparantie
Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.