Nieuw Betalingsbeleid Deskundigen Werkt: Eerlijke Rapporten Zonder Financiële Invloed

Geplaatst op: 19-03-2025
Positieve Ontvangst door de Markt Sinds de invoering op 1 januari 2025 is gebleken dat dit vernieuwde betalingsbeleid effectief werkt. Marktpartijen zoals rechtsbijstand verzekeraars, verzekeraars en rechtbanken omarmen deze werkwijze. Het beleid wordt gezien als een belangrijke stap naar meer transparantie en onafhankelijkheid binnen eenzijdige of deskundigenonderzoeken met een bindend karakter. Hierdoor hebben partijen in bouw- en verbouwgeschillen meer vertrouwen in de objectiviteit van de rapportages, wat leidt tot eerlijkere geschillenbeslechting.

Nieuw Betalingsbeleid Deskundigen Werkt: Eerlijke Rapporten Zonder Financiële Invloed

Financiële druk ondermijnt onafhankelijkheid: Als deskundigen afhankelijk zijn van betaling door één partij, ontstaat het risico dat hun oordeel wordt beïnvloed. Door vooraf betaling te regelen via een geblokkeerde rekening, kan de deskundige vrij en objectief werken, zonder financiële belangen die het resultaat kleuren.

Nieuw Betalingsbeleid Deskundigen Werkt: Eerlijke Rapporten Zonder Financiële Invloed

Om de onafhankelijkheid en objectiviteit van deskundigen te waarborgen, heeft de Stichting NRBI een vernieuwd betalingsbeleid voor expertisehonoraria ingevoerd. Het beleid stelt dat deskundigen hun honorarium pas ontvangen nadat zij een volledig rapport hebben ingediend. Hiermee wordt voorkomen dat deskundigen onder druk komen te staan om hun bevindingen in het voordeel van de opdrachtgever(s) aan te passen.

Het Nieuwe Systeem in Beeld

Voorafgaande Betaling

Voordat een deskundige aan het werk gaat, stort de opdrachtgever een vooraf vastgesteld bedrag op een soort G-rekening (geblokkeerde rekening). Het geld blijft hier veilig staan totdat het rapport definitief is ingediend.

Uitvoering Deskundigenonderzoek

De deskundige voert zijn onderzoek uit zonder financiële druk of afhankelijkheid van de opdrachtgever. Dit geldt zowel voor eenzijdige onderzoeken als bindend advies.

Indiening van het Rapport

Na afronding van het onderzoek wordt het deskundigenrapport ingediend en, indien van toepassing, getoetst volgens een vier-ogenprincipe. Partijen krijgen de mogelijkheid om een revisieverzoek in te dienen bij onduidelijkheden.

Vrijgave van de Betaling

Pas na het indienen van het definitieve rapport wordt het bedrag op de G-rekening vrijgegeven, en ontvangt de deskundige zijn honorarium.

Toepassing op Verschillende Soorten Onderzoeken

Eenzijdig Deskundigenonderzoek

Bij door één partij ingeschakelde deskundigen (partijdige deskundigen) is de kans op beïnvloeding groter. Door de verplichte voorafbetaling wordt de deskundige financieel ontzorgd, zodat deze objectief kan werken.

Bindend Advies

Als partijen gezamenlijk een deskundige inschakelen voor bindend advies, wordt het honorarium vooraf gestort op een tussenrekening. Dit voorkomt financiële geschillen en versterkt de objectiviteit van het onderzoek.

Contra-Expertise

Ook bij contra-expertises – die vaak partijdig worden beschouwd – is onafhankelijkheid cruciaal. Het nieuwe beleid zorgt ervoor dat ook hier de betaling vooraf geregeld is.

Positieve Ontvangst door de Markt

Sinds de invoering op 1 januari 2025 is gebleken dat dit vernieuwde betalingsbeleid effectief werkt. Marktpartijen zoals rechtsbijstandverzekeraars, verzekeraars en rechtbanken omarmen deze werkwijze. Het beleid wordt gezien als een belangrijke stap naar meer transparantie en onafhankelijkheid binnen deskundigenonderzoeken. Hierdoor hebben partijen in bouw- en verbouwgeschillen meer vertrouwen in de objectiviteit van de rapportages, wat leidt tot eerlijkere geschillenbeslechting.

Waarborgen van Onafhankelijkheid

Net als rechtbanken, die voorafgaande betaling van expertisehonoraria vereisen, biedt dit beleid zekerheid. De deskundige kan zich volledig richten op zijn onderzoek zonder beïnvloeding door financiële belangen of de uitkomst van het rapport. Dit versterkt het vertrouwen in de integriteit van het deskundigenonderzoek en biedt alle betrokken partijen transparantie en zekerheid.

Met dit vernieuwde beleid wil de Stichting NRBI bijdragen aan een eerlijker en objectiever proces bij bouw- en verbouwgeschillen, waarbij financiële druk geen invloed meer heeft op de resultaten van deskundigenrapportages.

"Als u écht waarde hecht aan een onafhankelijk en objectief deskundigenonderzoek bij een bouwgeschil of verbouwgeschil, is het essentieel om financiële belangen volledig buiten beschouwing te laten. Het nieuwe betalingsbeleid van Stichting NRBI garandeert dat deskundigen vrij zijn van druk en uitsluitend werken op basis van feiten. Zo bent u verzekerd van een eerlijk en betrouwbaar oordeel, ongeacht de uitkomst."

Bekijk het register of stuur uw deskundigenuitvraag naar info@nrbi.nl en vraag een offerte aan voor een eenzijdig deskundigenonderzoek of deskundigenonderzoek met bindend advies. 

Terug naar overzicht

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden