Wat is een voorschouw Opleveringskeuring Nieuwbouw

Hoe werkt de vooroplevering?

Een of twee weken voor de definitieve oplevering van je nieuwbouwwoning nodigt de bouwer je meestal uit voor een vooroplevering. Het is niet verplicht om hierbij aanwezig te zijn, wel verstandig. Waarom? 4 vragen en antwoorden over de vooroplevering.

1. Waarom een vooroplevering?

Bij de vooroplevering wil de bouwer samen met u controleren of zaken als meer en minderwerk en gebreken afwijken. Stel u heeft witte tegels besteld en er zijn rode tegels uitgevoerd. De bouwer kan hier dan nog vóór de oplevering mee aan de slag, zodat er na de definitieve opleveringskeuring nieuwbouw minder of geen herstelwerkzaamheden nodig zijn. Let op: Onderteken tijdens de vooroplevering nog niets en neem geen sleutel in ontvangst; de uitgevoerde werkzaamheden zijn op dit moment nog niet goed te controleren. De sleutel neem je pas bij de officiële juridische overdacht aan. Dit gebeurt vaak bij de opleveringskeuring nieuwbouw.

2. Wat gebeurt er tijdens de vooroplevering?


Bij de vooroplevering controleer je de nieuwbouwwoning alvast op gebreken en afwijkingen. De bouwer kan hier dan nog vóór de oplevering mee aan de slag, zodat er na de oplevering minder of geen herstelwerkzaamheden nodig zijn. Onderteken tijdens de vooroplevering nog niets en neem geen sleutel in ontvangst; de uitgevoerde werkzaamheden zijn op dit moment nog niet goed te controleren. De sleutel neem je pas bij de officiële (juridische) opleveringskeuring nieuwbouw aan.

3. Moet ik een bouwkundige meenemen naar de vooroplevering?


Nee, dat hoeft niet perse maar is soms wel verstandig. Stel de bouwer overschijdt zijn of haar bouwtijd of u heeft het gevoel dat ze de oplever datum niet halen. Dan is een onafhankelijke dossier opbouw verstandig. Let wel tijdens de vooroplevering vindt namelijk maar een gedeeltelijke controle plaats; uw nieuwbouwwoning is vaak nog niet helemaal gereed. Er is vaak nog werk in uitvoering. Gebreken die na de vooroplevering boven water komen, kun je bij de definitieve opleveringskeuring alsnog laten opnemen in het proces-verbaal. Om te controleren of de werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd, is het handig om de meer- en minderwerklijst en/of de technische omschrijving mee te nemen tijdens de vooroplevering.

4. Wat gebeurt er na de vooroplevering?


Is de vooroplevering achter de rug, dan is het bijna tijd voor de oplevering van je nieuwbouwwoning. Bij dit juridisch formele moment is het wél verstandig om een register bouwkundig inspecteur mee te nemen.
Bij stichting Nederlands Register bouwkundig Inspecteurs kun je een gecertificeerde bouwkundig inspecteur vinden en boeken voor een Opleveringskeuring Nieuwbouw; een onafhankelijke gecertificeerde register bouwkundige loopt de nieuwbouwwoning kritisch na op bouwkundige en oplever gebreken.

Tip: neem tijdens de oplevering van je nieuwbouw het vooroplevering rapport mee dat je tijdens de vooroplevering ontvangt of is opgesteld door een Register Bouwkundig Inspecteur. Hiermee kun je controleren of eventuele gebreken, fouten goed en tijdig zijn hersteld.

Wat kosten een Register Bouwkundig Inspecteur

Zoek uw bouwinspectie, bekijk meer informatie en klik verder.

Voer de postcode in van het object. Weet u de postcode niet of onbekend gebruik dan de kaart. Klik op de kaart zo dicht mogelijk bij het object.

Vind Register Bouwkundig Inspecteurs regionaal en zie wat de keuring kost

Bekijk meer informatie en reviews van de Register Bouwkundige Inspecteur.

Heeft u een register bouwkundig Inspecteur gevonden, kijk dan wanneer u kunt en geef meerdere voorsteldatums op.

Plaats de keuringsopdracht. De expert of planning neemt contact met u op.

Zoek een RBI-er

Wat krijgt u bij het boeken van een Register Bouwkundig Inspecteur?

Onafhankelijke Register Bouwkundig Inspecteurs die werker conform de beroeps en gedragscode NRBI.
Lees meer hier

U bent verzekerd van een verzekerde dienstverlening en uniform inspectie rapport.
Bekijk een voorbeeld rapport

Duidelijke expertise kaders en rapportages die voldoen aan de normen.
Klik hier om een RBI-er te vinden

Volg het proces, maak afspraken, communiceer na opdracht op uw track and trace lextool account.

Kwaliteit, kennis en kunde gewaarborgd door toezicht. Reviews van gebruikers en marktpartijen.
Bekijk wat de klanten vertellen

Zekerheid: altijd een Register Bouwkundig Inspecteur bij u in de buurt.

1 op 1 contact met de Register Bouwkundig Inspecteur

Zoek een RBI-er

Wanneer een vooroplevering nieuwbouw?

Juridisch vindt er nog geen formele overdracht plaats. U ontvangt de sleutel pas bij de definitieve oplevering. Een vooroplevering wordt vaak ingezet als er de bouwtijd wordt overschreden, bouwer afspraken niet nakomt tijdens het bouwproces, of dat de koper een slecht georganiseerde bouw aantreft. Of op voorhand al een bouwgeschil heeft.
Wanneer een vooroplevering

Kosten vooroplevering nieuwbouw?

Wat kost een vooroplevering keuring nieuwbouw. De kosten voor een voorschouw (voor) opleveringskeuring nieuwbouw kunt u bepalen aan de hand van een staffel (m3 inhoud). U ziet dan wat de voorschouw kost per register bouwkundig Inspecteur. Geen verrassingen achteraf op hogere kosten maar een vaste prijs.
Bekijk de kosten voor een vooroplevering

Gecertificeerd bouwkundig inspecteur

Register Bouwkundig Inspecteurs zijn op persoonsniveau gecertificeerd binnen de expertise kamer nieuwbouw van het NRBI. Erkende bouwkundig inspecteurs die voldoen aan het keurmerk Rbi. Een bouwkundig inspecteur met de juiste kennis en kunde voor een voor opleveringskeuring nieuwbouw, opleveringskeuring nieuwbouw of naschouw. U kunt een Register Bouwkundig Inspecteur herkennen aan het keurmerk Rbi. Zo weet u zeker dat uw vastgoed vakkundig gekeurd wordt.
Zoek Keurmerk Rbi-ers

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden