Bouwkundige keuring belangrijk

Geplaatst op: 05-10-2021
Wijchen, 6 oktober 2021 – Consumenten vinden de kwaliteit, de juiste kennis en kunde, uniformiteit (bouwkundig rapport) met een verzekering belangrijk. Zij zijn bereid meer te betalen voor een bouwkundige keuring zonder schimmige algemene voorwaarden door een gecertificeerde bouwkundig inspecteur. Juist daarom is Stichting Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs opgericht in 2017 om woningkopers een keus te bieden.

Wijchen, 6 oktober 2021 –

Consumenten vinden de kwaliteit, de juiste kennis en kunde, uniformiteit (bouwkundig rapport) met een verzekering belangrijk. Zij zijn bereid meer te betalen voor een bouwkundige keuring zonder schimmige algemene voorwaarden door een gecertificeerde bouwkundig inspecteur. Juist daarom is Stichting Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs opgericht in 2017 om woningkopers een keus te bieden.

Dit is een van de uitkomsten uit het onderzoek Inzicht in de markt van woningkeuringen, uitgevoerd door Totta Research en het progamma KASSA (Vakkundig Gekeurd blijkt een wassen neus) onder bedrijven die bouwkundige keuringen uitvoeren.

Zie bron:  Consument goed op de hoogte van belang bouwkundige keuring
Zie bron:  Keurmerk vakkundig gekeurd blijkt wassen neus

Kwaliteit, objectiviteit onafhankelijkheid, keuzevrijheid  & transparantie is belangrijk. Missie van stichting NRBI geslaagd!

Onafhankelijkheid, Objectiviteit, Keuzevrijheid & Transparantie 

Uit het onderzoek en het gevalideerde reviewsysteem op Stichting NRBI is af te leiden hoe belangrijk een consument een onafhankelijke bouwkundige keuring door een gecertificeerde bouwkundig inspecteur van hun (nieuwe) woning vinden. 

Wanneer consumenten op advies van een intermediair(s) zoals de aankoopmakelaar, verkoopmakelaar of hypotheekverstrekker een bouwkundige keuring aanvragen, geven zij aan liever te kiezen voor een onafhankelijke bouwkundige keuring door een (gecertificeerde) bouwkundig inspecteur van hogere kwaliteit tegen een hoge(re) prijs. Hetzelfde geldt voor consumenten (marktpartijen) die op eigen initiatief via socialmedia kanalen en/of andere kanalen een inspecteur zoeken.

De meeste consumenten vinden bouwkundige keuring dus belangrijk en stellen de kwaliteit boven de prijs van een inspectie. In hun keuze vinden zij het belanrijk om te lezen hoe anderen deze inspecteur hebben ervaren. Men kiest dus het liefst voor de persoon met de juiste kwaliteit, kennis en kunde

Zij realiseren zich daarmee ook dat de - in verhouding relatief lage kosten voor een bouwkundige keuring in het niet valt bij de mogelijke opbrengsten van een kwalitatief eenduidig en verzekerd bouwkundig rapport. Het over het hoofd zien van bouwkundige gebreken, Asbest, fundatieproblemen en slecht onderhoud door een kwalitatief slechtere, niet gecertificeerde bouwkundige keurder kan immers grote (financiële) gevolgen hebben. 

Bewust van kostenbesparing op lange termijn

Deze groep consumenten is volgens het onderzoek goed op de hoogte van het belang van een erkende bouwkundige keuring, en de kostenbesparing die het direct en op langere termijn oplevert (in het bouwkundig rapport). Uit het onderzoek blijkt ook dat consumenten die een bouwkundige keuring aanvragen bijvoorbeeld voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG geldverstrekker) zich minder bewust van het belang zijn van de kwaliteit van een erkende bouwkundige keuring. En dit terwijl dit kopers zijn die vaak tegen de bovengrens van hun hypotheek aan zitten.  

Inzicht in de markt voor woninginspecties

Om inzicht te krijgen in de markt van niet gecertificeerde bouwkundige keurder(s) heeft Vastgoedpro (beroepsvereniging én oprichter van het keurmerk Vakkundig Gekeurd..) onlangs onderzoek laten doen naar deze markt. Het complete onderzoek is samengevat in het onderzoeksrapport Inzicht in de markt voor woningkeuringen.

Bron: Het rapport is nu gratis beschikbaar via de website van Vastgoedpro. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Totta Research (onderdeel van Blue Field Agency). 

Terug naar overzicht

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden