Wat is een opleveringskeuring

Stap 1: Opleveringskeuring Nieuwbouw boeken

 • Boek de Opleveringskeuring op de datum en tijd van de oplevering zoals vermeld in de uitnodiging voor de officiële oplevering die je hebt ontvangen van de projectontwikkelaar/bouwer.
  Let op: boek geen Opleveringskeuring nieuwbouw voor een eventuele vooroplevering. Teken dan ook nog niets en neem geen sleutel in ontvangst. Alleen de officiële oplevering nieuwbouw is de wettelijke juridische overdracht waarop je de woning accepteert en je de eigenaar wordt.
 • Boek de Opleveringskeuring. Direct na het boeken ontvang je een e-mail met een afspraakbevestiging.

Stap 2: informatie verzamelen

Verzamel voorafgaand aan de Opleveringskeuring nieuwbouw eventueel stukken wanneer de bouwer volgens jou is afgeweken van wat er is overeengekomen. Neem indien nodig de verkoop  en meer en minderwerk stukken mee ter ondersteuning, Bijvoorbeeld: bouwtekeningen, meer- en minderwerklijsten of voorschouw lijsten. Maak eventueel een lijstje van aandachtspunten en vragen voor de bouwer en Register bouwkundig Inspecteur.

Stap 3: De Opleveringskeuring nieuwbouw

 • Je ontmoet de bouwkundige voor de woning of bouwkeet. Laat dit weten aan de Register bouwkundig Inspecteur.
 • De register bouwkundige, opleveraar en jij controleren samen de woning visueel op oplever gebreken, bouwbesluit en goed en deugdelijk werk. Meestal van boven naar beneden en eerst binnen, daarna buiten. Informeer de register bouwkundige als het meerwerk en minderwerk niet volgens afspraak is uitgevoerd of verrekend..
 • Bij een appartement keurt de register bouwkundige in principe alleen het privégedeelte.
 • Tijdens de rondgang kun je 1 op 1 al jouw vragen stellen.
 • Je krijgt uitleg over het in gebruik nemen van de woning en installaties.
 • De register bouwkundige noteert per ruimte de eventuele gebreken.
 • De opleveraar van de bouwer en/of projectontwikkelaar noteert in een zogeheten proces-verbaal van oplevering de gevonden gebreken. Jij controleert dit document samen met de register bouwkundig inspecteur voordat je het tekent voor akkoord. De bouwkundige adviseert je over de stappen na de Opleveringskeuring.
 • De kosten van de Opleveringskeuring betaal je pas achteraf na afloop van de keuring, nadat de Register Bouwkundig Inspecteur het rapport ter beschikking stelt.

 

Stap 4: Bouwkundig rapport

Binnen enkele dagen na de Opleveringskeuring ontvang je per e-mail het rapport in PDF met de bevindingen van de bouwkundige. Deze kunt u gebruiken als naslag of geschillen na herstel.

Voorwaarden Nieuwbouw Opleveringskeuring

Afspraak wijzigen of annuleren
Om de afspraak voor de Opleveringskeuring te wijzigen, kun je tijdens kantooruren contact met de Register bouwkundig Inspecteur.

Wil je de afspraak annuleren? Tot 72 uur voorafgaand aan de Opleveringskeuring kan dit via jouw track and trace account door in te loggen. Na inlig gaat u naar uw aanvraag/opdracht. Klik op 'Aanvragen'. Klik op de aanvraag en op de knop annuleer. er opent zich een veld en geef de reden van annuleren op.

Wilt je de afspraak binnen 24 uur voorafgaand aan de opleveringskeuring nieuwbouw annuleren? Bel dan de Register bouwkundig Inspecteur tijdens kantooruren 1 op1.

 

Wat kosten een Register Bouwkundig Inspecteur

Zoek uw bouwinspectie, bekijk meer informatie en klik verder.

Voer de postcode in van het object. Weet u de postcode niet of onbekend gebruik dan de kaart. Klik op de kaart zo dicht mogelijk bij het object.

Vind Register Bouwkundig Inspecteurs regionaal en zie wat de keuring kost

Bekijk meer informatie en reviews van de Register Bouwkundige Inspecteur.

Heeft u een register bouwkundig Inspecteur gevonden, kijk dan wanneer u kunt en geef meerdere voorsteldatums op.

Plaats de keuringsopdracht. De expert of planning neemt contact met u op.

Zoek een RBI-er

Wat krijgt u bij het boeken van een Register Bouwkundig Inspecteur?

Onafhankelijke Register Bouwkundig Inspecteurs die werker conform de beroeps en gedragscode NRBI.
Lees meer hier

U bent verzekerd van een verzekerde dienstverlening en uniform inspectie rapport.
Bekijk een voorbeeld rapport

Duidelijke expertise kaders en rapportages die voldoen aan de normen.
Klik hier om een RBI-er te vinden

Volg het proces, maak afspraken, communiceer na opdracht op uw track and trace lextool account.

Kwaliteit, kennis en kunde gewaarborgd door toezicht. Reviews van gebruikers en marktpartijen.
Bekijk wat de klanten vertellen

Zekerheid: altijd een Register Bouwkundig Inspecteur bij u in de buurt.

1 op 1 contact met de Register Bouwkundig Inspecteur

Zoek een RBI-er

Wanneer een Opleveringskeuring Nieuwbouw?

Juridisch vindt er een overdracht plaats. U ontvangt de sleutel en wordt trotse eigenaar van een nieuwbouwwoning. Ziet u oplevergebreken, bouwgebreken meer en minderwerk over het hoofd. Geeft de aannemer niet meer thuis. Uw woning vakkundig gekeurd opleveren? Schakel dan een register bouwkundig inspecteur in.
Waarom een opleveringskeuring

Wat kost een Opleveringskeuring Nieuwbouw?

Wat kost een Opleveringskeuring Nieuwbouw. De kosten voor een Opleveringskeuring Nieuwbouw kunt u zelf bepalen aan de hand van een staffel (m3 inhoud) U ziet dan wat de Opleveringskeuring kost per register bouwkundig Inspecteur in uw regio. Geen verrassingen achteraf maar uw nieuwbouw vakkundig gekeurd? Schakel een Register bouwkundig Inspecteur in.
Kosten opleveringskeuring nieuwbouw weten?

Gecertificeerde bouwkundig inspecteur

Register Bouwkundig Inspecteurs zijn op persoonsniveau gecertificeerd binnen de expertise kamer nieuwbouw van het NRBI. Erkende bouwkundig inspecteur die voldoen aan het keurmerk Rbi. Een bouwkundig inspecteur met de juiste kennis en kunde voor een opleveringskeuring nieuwbouw, voorschouw of naschouw. U kunt een Register Bouwkundig Inspecteur herkennen aan het keurmerk Rbi. Zo weet u zeker dat uw vastgoed vakkundiggekeurd wordt.
Zoek Keurmerk Register Bouwkundig Inspecteurs

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden