Funderingsrisico-viewer beëindiging

Geplaatst op: 12-11-2020
Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) is gestopt met de testfase van de funderingsrisico-viewer naar aanleiding van kritiek uit de markt vanwege de onjuiste data en onrust.

Het  Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) is gestopt met de testfase van de funderingsrisico-viewer. Deze was half oktober geïntroduceerd en leverde veel positieve maar ook veel negatieve reacties op vanuit marktpartijen m.b.t. de betrouwbaarheid. Deze grote hoeveelheid reacties heeft ervoor gezorgd dat de pilot vervroegd is gestopt.

Funderingslabel (nog) onbetrouwbaar

Stichting Nederlands register Bouwkundig Inspecteurs heeft de funderingsrisico-viewer met diverse register bouwkundig inspecteurs getest (leden). Vanuit de bouwkundige keuringen (steekproeven) die uitgevoerd zijn en gesprekken met bewoners en kopers is een goed beeld verkregen van de feitelijke situatie op lokatie. Vervolgens hebben we de objecten getest in de funderingsrisico-vieuwer en uit deze testen bleek dat woningen die slecht waren er als goed (geen risico)  uit de bus kwamen en woningen die geen funderingsproblemen hadden werden getoond met een verhoogd risico. Ook zagen we dat de data bij sommige panden wel klopte en dit voor de register bouwkundig inspecteur, kopers en verkopers meerwaarde gaf.

Geen verplicht funderingslabel

Diverse marktpartijen en media hebben de afgelopen weken de verplichte funderingslabet geïntroduceerd. Echter van een verplicht funderingslabel is geen sprake immers wordt deze ook niet aangestuurt vanuit de overheid en is er nog geen grond tot een verplicht funderingslabel.

KCAF zegt dat in tegenstelling tot enkele media-uitingen, er geen sprake is van een verplicht funderingslabel. Het doel van de risicoschatting is het verhogen van de waakzaamheid bij huizenkopers voor de funderingsproblematiek in Nederland. Lees hier.

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden