Keurmerk voor bouwkundig inspecteurs

Geplaatst op: 04-02-2020
Geen bedrijfscertificering maar een persoonscertificering met het Keurmerk Rbi. Consumenten, intermediairs en marktpartijen zien door de bomen het bos niet meer binnen zelfverklaarde bouwinspecteurs. Men weet vaak niet wie er komt en/of deze persoon de juiste kennis en kunde heeft binnen een bepaald expertise gebied. Een (persoon) bouwkundig inspecteur is op persoonsniveau gecertificeerd. Geen bedrijfscertificering maar een persoonscertificering brengt de gewenste verandering in de gehele keten. Weten wie er komt en wie de juiste kennis en kunde heeft is belangrijk. Het kaf van het koren scheiden met het keurmerk Rbi past binnen de missie van het NRBI.

Persbericht:

Keurmerk Bouwkundig inspecteurs waarborgt kennis en kunde op persoonsniveau!

Wie een woning koopt en een bouwkundige keuring wil laten uitvoeren, of een bouwgeschil heeft kon tot vandaag niet altijd achterhalen of een keuringsbedrijf of bouwkundig inspecteur eigenlijk wel de juiste kennis en kunde heeft op persoonlijke niveau. Het keurmerk register bouwkundig inspecteur (Rbi) brengt daar nu verandering in. De bouwkundig inspecteur wordt op persoonsniveau gecertificeerd (op expertiseniveau), zodat consument en marktpartijen de garantie heeft dat een bouwkundig rapport deskundig en onafhankelijk wordt opgesteld met de juiste kennis en kunde.

Huizenkopers en marktpartijen kunnen een bouwkundige keuring of andere bouwexpertise laten uitvoeren door een erkend bouwkundig inspecteur die op persoonsniveau getoetst, gecertificeerd is binnen een keuringsbedrijf met het keurmerk Rbi.  Dit keurmerk, opgezet door Stichting Nederlands register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI), is een kwaliteitsstempel van een persoon en mag alleen gevoerd worden door gecertificeerde personen binnen een keuringsbedrijven die aan specifieke toetsingsvoorwaarden voldoen. Consumenten, en marktpartijen hebben zo de garantie dat de juiste kennis en kunde wordt ingeschakeld voor een bouwkundige expertise door een deskundig persoon.

Om een afgewogen beslissing te kunnen nemen, moeten huizenkopers weten wát ze gaan kopen. Zo ook welke persoon met de juiste kennis en kunde ze inschakelen voor een bouwkundige keuring. Met een bouwkundige keuring die de huidige staat van een woning grondig in kaart brengt voldoet de koper aan zijn of haar onderzoeksplicht.  Door de koper inzicht te geven in zichtbare en soms ook ‘onzichtbare gebreken’, achterstallig onderhoud direct en op termijn weet de koper wat hij aankoopt.

Wie komt er achter de deur kijken!

Consumenten en marktpartijen moeten er dan wel van op aan kunnen dat een onpartijdig en gecertificeerd persoon met de juiste kennis en kunde binnen een keuringsbedrijf een keuring of andere expertise komt uitvoeren. Tot de oprichting van Stichting Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs in 2017 bestonden er geen gestandaardiseerde toetsingscriteria voor bouwkundig inspecteurs, waardoor iedereen die zichzelf als bouwkundig inspecteur beschouwt een bouwkundige keuring of andere bouwkundig expertise ten uitvoer kon brengen. De (persoon) bouwkundig inspecteur die op persoonsniveau gecertificeerd is, is nu herkenbaar met het Keurmerk Rbi. Zo weet een aanvrager bij een keuringsbedrijf regionaal dat hij of zij een gecertificeerde  persoon inschakelt met de juiste kennis en kunde waardoor een bouwkundige keuring  of andere bouwkundig expertise goed wordt uitgevoerd. En dat gebreken zoals scheuren in muren, houtrot in kozijnen, lekkage en schimmel, niet onopgemerkt blijven.

Door het inschakelen van de juiste persoon op expertiseniveau wordt voorkomen dat de koper achteraf door onkunde van een zelfverklaarde bouwkundig inspecteur wordt geconfronteerd met grote onverwachte herstelkosten en juridische procedures die in de duizenden euro’s kunnen lopen. De koper kan niet terecht bij de zelfverklaarde bouwkundig inspecteur en uit eigen zak de schade of juridische procedure betalen. Weten wie er achter de voordeur komt kijken met de juiste kennis en kunde is van belang voor de consument en marktpartijen.

In de praktijk!

“De huidige overspannen huizenmarkt maakt het er voor woningzoekenden niet makkelijker op”, Vincent Verbruggen, Bestuursvoorzitter Stichting Nederlands Register bouwkundig Inspecteurs. “Je hebt minder keuze, je moet meer betalen en je neemt sneller een beslissing op emotie. Een koper heeft vaak geen idee waar je op moet letten als het om de technische staat of bouwgebreken van een woning gaat en/of het juridisch belang van het wel of niet laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Meer en meer worden bouwkundige keuringen niet uitgevoerd door de druk van aankoop. De koper staat onder druk en verspeeld vaak het recht op de bouwkundige keuring. Maar als ze een bouwkundige keuring willen laten uitvoeren hoe weet je dan wie een goede bouwkundig inspecteur is binnen een bepaald keuringsbedrijf, en wie niet? Bij de aankoop van een woning zou een bouwkundige keuring door een gecertificeerd persoon binnen een bedrijf vanzelfsprekend moeten zijn. Een APK van een auto is vanzelfsprekend. Maar een keuring van de grootste aankoop van je leven niet?

Dat kopers achteraf bij het niet laten uitvoeren van een bouwkundige keuring tegenwoordig vaker in financiële en juridische problemen komen doordat de koper niet wist wat de deze aankocht of achteraf bij de verkoper bouwgebreken, verborgen gebreken en achterstallig onderhoud claimt bij verkoper of vastgoed experts, onderstreept het (maatschappelijk) belang van een bouwkundige keuring door een op persoonsniveau gecertificeerde bouwkundig inspecteur.

Erkenning is herkenning

Sinds 1 januari zijn bouwkundig inspecteurs die op persoonsniveau binnen de een bepaalde expertisekamer teVakkundig gekeurd door een gecerificeerde Register Bouwkundig Inspecteur herkennen aan hun certificaat en het logo keurmerk Register bouwkundig inspecteurs. Consumenten en aanvragers weten zo dat ze de juiste kennis en kunde inschakelen op expertiseniveau! Je herkent een erkend bouwkundig inspecteur middels het keurmerk Rbi

Over stichting NRBI

De Stichting Nederlands register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI) is de stichting die het Keurmerk Register Bouwkundig Inspecteurs (Rbi) uitbrengt. De Stichting NRBI is opgericht in 2017 door Bestuursvoorzitter Vincent Verbruggen en bestuurder Alexander Boele in samenwerking met een aantal marktpartijen (bouwkundig inspecteurs die meer marktregulering willen). De missie van stichting NRBI is keuzevrijheid en transparantie te brengen binnen het vak bouwkundig inspecteur.

 

 

Terug naar overzicht

Keuzevrijheid & transparantie


Het NRBI heeft als doel zijn leden vindbaar en boekbaar te maken voor aanvragers. Een opdracht komt tot stand tussen aanvragers en de gekozen zelfstandig Register Bouwkundig Inspecteurs. Transparantie en keuzevrijheid zijn belangrijk. U kiest zelf de Rbi-er. Door dit mogelijk te maken waarborgen wij de objectiviteit van de Register Bouwkundig Inspecteurs.

Zoek Rbi-er Leden